Marso paviršiuje – intriguojantys objektai. Primena senovinį miestą ir vorus  ()

Europos kosmoso agentūros (ESA) Marso tyrinėjimų zondas užfiksavo į vorus panašius darinius sezoniniai anglies dioksido dujų išsiveržimai Raudonojoje planetoje esančiame krateryje, kuriame taip pat yra susiformavusios uolienų struktūros, primenančios senovinio miesto griuvėsius.


Struktūros Marse primena voriukus ar net senovinio miesto likučius.
Struktūros Marse primena voriukus ar net senovinio miesto likučius.
© ESA/DLR/FU Berlin nuotr. (Atvira licencija)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Inca City“ darinyje, esančiame pietinėje poliarinėje Marso dalyje, ESA orbitiniai aparatai „Mars Express“ ir „ExoMars Trace Gas Orbiter“ užfiksavo tamsius verpstiškus darinius, panašius į voriukus, turinčius mažytes kojas ar net ištisus voratinklius.

Šie dariniai iš tikrųjų yra dujų suformuoti kanalai, kurių skersmuo siekia nuo 45 metrų iki 1 kilometro. Šios struktūros susiformuoja kiekvieną pavasarį, kai pietų pusrutulyje pradeda kilti atmosferos temperatūra ir tirpsta anglies dioksido ledo sluoksniai. Dėl šilumos žemiausi ledo sluoksniai virsta dujomis, arba sublimuojasi, t. y. iškyla į paviršių.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Aumuliatoriniai genėtuvai, fantastiški akiniai dronų valdytojams, PC, žaidimų kėdės su masažo funkcija ir galingi impulsiniai suktukai (Video)
2943 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-04-30/2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „VIOLEWORKS“ - 21V genėtuvas, su 2 baterijomis, įkrovikliu

2) „Topshak TS-PW1“ - 18V impulsinis suktuvas su 380Nm, su baterija ir įkrovikliu

3) „Eachine EV800D“ - 5.8GHz, 40 kanalų FPV akiniai dronų valdytojams

4) „Ninkear N15 Air“ - nešiojamas PC, 16GB RAM, 512GB SSD, WIN 11

5) „MUSTOOL“ - 1600Nm, 6200RPM impulsinis suktuvas su dviem baterijomis ir įkrovikliu

6) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

Išsamiau

Dujoms plečiantis ir kylant aukštyn, jos prasiveržia pro viršuje esančius ledo sluoksnius ir su savimi iškelia tamsias dulkes. Šios dulkės, išsiveržusios iš gelmių, nugula ant viršutinio sluoksnio ir sukuria nuotraukose užfiksuotą reginį.

„Inca City“ arba Inkų miestas dar žinomas kaip „Angustus Labyrinthus“. Struktūra taip pavadinta dėl linijinių ir keterų, panašių į senovinio miesto griuvėsius.

 

Anksčiau buvo manoma, kad tai yra suakmenėjusios smėlio kopos arba Marso ledynų suformuoti dariniai, palikę nuosėdų iškilimus.

Vis dėlto, 2002 metais Marso zondas „Mars Orbiter“ parodė, kad „Inca City“ suakmenėjusios magmos dariniai po asteroido smūgio į Marsą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: